Sep 03,2023 Categories: StresszEgészségTáplálkozás

Néhány szó a stresszről..

Az utóbbi időben rengeteget foglalkozunk a stresszel, gyakran egészségügyi problémáinkat is hozzá kapcsoljuk, főként valamilyen negatív körülménnyel azonosítjuk.
-De mi is a stressz valójában?
-Jó vagy rossz? Vagy mindkettő előfordulhat?
-És mióta létezik?
-És mit tesz a szervezetünkkel?

Mivel sokunkat foglalkoztatják ezek a kérdések, úgy döntöttem, indítok itt az oldalon egy ezzel foglalkozó sorozatot. Egy találó meghatározás , hogy a stressz nem más, mint annak észlelése, hogy a körülmények meghaladják a képeségeinket arra, hogy megbirkózzunk velük. Általában olyan negatív helyzettel azonosítjuk, amivel meg kell küzdenünk. Ilyenkor nagyon gyakran figyelmünket a külső tényezőkre irányítjuk, pedig a stressz, az érzés bennünk keletkezik, a saját reakciónk egy-egy történésre. Ezért ilyenkor figyelmünket magunkra, befelé kell irányítanunk, hiszen a stressz kialakulása az eseménnyel kapcsolatos hozzáállásunkon múlik. Szóval a lényeg nem az akadály, hanem az ezekre adott válaszaink.

Furcsán hangzik, de a stresszre szükségünk van, de csak kezelhető mennyiségben és erősségben. És hogy mióta létezik? Egyidős az emberrel. Korábban (pl. az ősemberek vadászatai során) a rövid ideig tartó intenzív stressznek nagyon fontos szerepe volt a túlélés szempontjából. Ez készítette fel a szervezetet a harcra, a menekülésre ha például vadállat tűnt fel, ez közismerten az „üss vagy fuss” reakció.

A szervezetben bekövetkezett változások stressz hatására:
- megfeszülnek az izmok
- felgyorsul az anyagcsere
- szaporább szívverés
- megemelkedik a vérnyomás
- légzésszámuk nő
- az emésztőrendszer működése leáll
- az artériák összeszűkülnek

Szervezetünk képes megküzdeni hirtelen fellépő vészhelyzetekkel, a folyamatos stressz állapotra azonban nem vagyunk felkészülve. Napjainkban a stresszhatás állandósul, krónikussá válik és ez okoz nagyon sok egészségügyi problémát.

folyt. köv.

A masszázs egyébként nagyon jó stressz és feszültségoldó, próbáld ki!

Ha még nincs időpontod, ne várj tovább, jelentkezz be hozzám! 06 20 361 1555