PIMPINELLA

Propolisz

A propolisz egy görög eredetű szó, melynek jelentése a város előtt. Nevét azért kapta..

Propolisz vagy méhszurok – a méhek ajándéka. A propolisz egy görög eredetű szó, melynek jelentése a város előtt. Nevét azért kapta, mert a méhek gyakran használják ezt az anyagot kijárónyílásuk szűkítésére, védelmére. Növényi származású, a fák rügyeiből és más növényi nedvekből gyűjtik be, majd alakítják át a méhek, azaz alaposan összerágják és hozzáadják enzimjeiket. Ez egy gyantás, ragacsos, kellemes illatú anyag, melyet a méhek fertőtlenítő-, tartósító- és építőanyagként használnak. Propolisszal vonják be a kaptár, valamint lépsejtek falát, hogy távol tartsák a kórokozókat, így hozzák létre a természetben megtalálható egyik legsterilebb környezetet.

A propoliszt kisebb rések, hézagok betömésére is használják (a nagyobb hézagokat viasszal tömítik). A propolisz fő alkotóelemei a flavonoidok és az illóolajak. Kisebb mennyiségben tartalmaz vitaminokat (pl.: B1, B2, B6, C stb.), enzimeket, aminosavakat, ásványi anyagokat (K, Na, Mg, Fe stb.). Mint minden méhészeti termék, ez is pozitív hatást gyakorol egészségi állapotunkra. Fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő, immunrendszer erősítő, antioxidáns hatású. Külsőleg és belsőleg is alkalmazható. Légúti betegségek, húgyúti fertőzések, prosztatabetegségek is sikeresen kezelhetők vele, sebgyógyulásra, nyálkahártya- és bőrgyulladások kezelésére is kiváló.

A propolisz leggyakoribb feldolgozási módja a propolisz oldat (tinktúra), mely a propolisz tömény, alkoholos oldata. Az oldatot használhatjuk aeroszol, spray, fürdő, csepp formájában. Külsőleg legegyszerűbben spray formájában kezelhetjük vele a problémás felületet. Belsőleges használatra csepegtethetjük teába, kockacukorra, kenyérre. Adagolása az egészségügyi problémától és a testsúlytól is függ.

Általános immunrendszer erősítésre átlagos testsúllyal napi 1-2 * 20 cseppet szükséges fogyasztani étkezés előtt. Rövid ideig, kúraszerűen alkalmazzuk. Ma már zselatinkapszula formájában is kapható. Propoliszból krémet is készíthetünk, melyet égések, fagyások, ekcéma, bőr- és körömgombásodás, gyulladások ellen használhatunk. Propoliszos méz és propoliszos szörp formában is találkozhatunk vele. A propoliszt állatgyógyászatban is használják, pl. gombás fertőzések, fájdalomcsillapítás esetén. A felsoroltakból látszik, hogy felhasználási formái egyre bővülnek.

A propoliszfogyasztásnak vannak veszélyei is, mivel a benne található fehérjék allergének. Alkalmazása előtt alkalmassági próbát szükséges tartani. Az allergia általában csalánkiütés, nehézlégzés, viszketés formájában jelentkezik.


 

Cikkek az Aptiterápia menüpontból:

 

Egyéb

A méz rendszeres fogyasztása elősegíti a vérképződést, gyarapítja a vérképző sejteket..

Méhméreg

A méz mellett a többi méhészeti terméket kevésbé ismerjük és használjuk hazánkban..

Mézharmat

A mézharmat egy cukortartalmú kiválasztási termék, amit különféle félfedeles szárnyúak..

Érdekességek

A méz jótékony hatásai az emberi szervezetre, tévhitek és igazságok a mézről..

Méhpempő

Az utóbbi időben fellendült a méhpempő iránti kereslet, felhasználási területe folyamatosan..

Propolisz

A propolisz egy görög eredetű szó, melynek jelentése a város előtt. Nevét azért kapta..

Virágpor

A virágos növények pollennel szaporodnak. A pollen nagyon pici, mikroszkopikus méretű..

Méz

Ismerkedjen meg minőségi magyar termelői mézeinkkel és a mézfogyasztás hatásaival..

Méhviasz

Ez a viaszanyag nagyon rugalmas, amit a méhek a lépek építésénél használnák és állítanak elő..

A kosár jelenleg üres.

© 2016 Pimpinella.hu • Okos legyen, mézet egyen!