PIMPINELLA

Mézharmat

A mézharmat egy cukortartalmú kiválasztási termék, amit különféle félfedeles szárnyúak..

A mézharmat egy cukortartalmú kiválasztási termék, amit különféle félfedelesszárnyúak (Hemiptera), különösen a levéltetvek (Aphidina), pajzstetvek (Coccoidae), levélbolhák(Psyllina), liszteskék (Aleyrodina) és a kabóca-együttesek (Auchenorrhyncha) néhány faja állít elő. Ezek a rovarok különféle növények nedveit szívogatják a rostcsövekből. Mivel ezekben a csövekben nagy a nyomás, az állatok sok nedvességet vesznek fel, amit mézharmat formájában adnak le. Egy hangya éppen egy mézharmat cseppet vesz fel akéregtetűtől. A mézharmat sok rovar számára jelent táplálékforrást vagy táplálék kiegészítést. Legismertebb példa a hangyák (Formicidae) példája, melyek az édes nedvet a levéltetvektől szerzik meg és kvázi „fejőstehénként” használják őket, mi több, meg is védelmezik őket a ragadozók ellen. Így például a hétpettyes katicabogár (Coccinella septempunctata) gyorsan szembetalálhatja magát egy adag hangyasavval.

A legtöbb rovar a levelekről (tűlevelekről) nyalogatja fel a mézharmatot; mint például a kétszárnyúak (Diptera). Ezeken a leveleken ugyanis a mézharmat vastag réteget tud képezni. Friss állapotban a mézharmat áttetsző. Gazdag cukrokban, különösen gyümölcscukor (fruktóz), szőlőcukor (glükóz) és étkezési cukrokban (szacharóz). Ezekhez még hozzá jönnek maltóz, fruktomaltóz, melizitóz és oligoszacharóz kisebb mennyiségben. Emellett tartalmaz mégenzimeket, szerves savakat, vitaminokat, adenozin-monofoszfátot (AMP). Alkalmanként még a méhek is gyűjtenek nektár helyett mézharmatot. Ezek alapjául szolgálnak az ún. lomb-, fenyő-, harmat-, illetve erdei méz számára. Ezeknek a mézeknek a színe és aromaja széles skálán mozog attól függően, hogy honnét származik a mézharmat. Különösen a jegenyefenyőn (Abies alba) és alucfenyőn (Picea abies) gyűjtött mézharmatból készült erdei mézek különböznek.

Az erdei mézekben mindig van egy bizonyos mennyiségű melizitóz attól függően, hogy milyen anyagcserével rendelkező fafajról származott a mézharmat és milyen volt akéregtetvek (Lachnidae) fermentációja. Például a pettyes vörösfenyő-kéregtetű (Cinara laricis) különösen magas melizitóz tartalmú mézharmatot termel. Ha ennek a cukornak a tartalma meghaladja a 12%-ot, akkor a méz hamar, már a kaptárban kikristályosodik úgy, hogy alig lesz kinyerhető. Ezt a fajta mézet melizitózméznek vagy cementméznek is nevezik. A mézharmat nem más, mint a fák levelein megbújó levéltetvek, liszteskék, levélbolhák, fedelesszárnyúak és kabócák által előállított, magas cukortartalommal rendelkező kiválasztási termék. Az említett rovarok a nővény levelén található rostcsöveken át szívják magukba a nedvességet, ám akkora nagy mennyiségben, hogy azt nem képesek teljes mértékben magukban tartani. Ezért, a felesleges nedvességet mézharmat formájában a levélre választják ki.

Ez a különlegesen nagy tisztaságú, magas cukortartalmú anyag mágnesként vonzza magához a méheket, a legyeket és a hangyákat. Tehát, a mézharmat nem más, mint a levéltetvek által kiválasztott anyagcseretermék.
A méhek ezt az anyagot gyűjtik össze, és szállítják el a kaptárokba. Az erdei mézek alapjául szolgálpéldául tölgy, a juharfa, a jegenyefenyő vagy a lucfenyő levelein fellelhető mézharmat.Az erdei méz tulajdonságai.
Az erdei mézek íze különböző lehet, hiszen az aromája annak függvényében alakul, hogy a méhek milyen fáról gyűjtötték össze a méz elkészítéséhez szükséges mézharmatot. Az erdei méz színe szintén attól függ, hogy a mézharmat honnan származik. Általánosságban azonban elmondható, hogy e típusú méznek a színe igen sötét, majdnem fekete árnyalatú szokott lenni, íze pedig igen markáns. Az erdei mézillata igen enyhe, kissé fenyőre emlékeztető. Van olyan erdei méz, amelynek az íze összetéveszthetetlenül egyedi. Ilyen például a juharfa mézharmatából készült erdei méz, amelynek különleges dióra emlékeztető aromája van.

Az erdei méz egy lassan kristályosodó méztípus, ám vannak olyan fajtái is, amelyek rendkívül gyorsan kikristályosodnak. Gyorsan kristályosodó típusba tartozik például az a méztípus, amelynek az előállításához szükséges mézharmatot a pettyes vörösfenyő kéregtetűje hozza létre. Az említett tetű által megalkotott mézharmat ugyanis, igen magas meliztóz tartalommal rendelkezik, ezért gyakran megesik, hogy a méz már a kaptárban megkristályosodik, és a méhész legnagyobb bosszúságára, így csak nagyon nehezen nyerhető ki onnan. Emiatt ezt a típusú erdei mézet cementméznek is nevezik.

Milyen jótékony hatásokkal bír a harmatméz?
Az erdei méz gyógyhatása kiemelkedik a többi méztípusé közül. Mivel magas ásványi anyag tartalommal rendelkezik, ezért kifejezetten jó immunerősítő szer. Csodálatos összetételének köszönhetően az erdei méz vizelethajtó, roboráló, általános erősítő, csonterősítő és nyugtató hatással rendelkezik. Nehéz fizikai munka végzése esetén, illetve legyengült immunrendszerű személyeknek kifejezetten ajánlott a rendszeres erdei méz fogyasztása. Az erdei méz remek ellenszere a szamárköhögésnek, illetve a légúti hurutos megbetegedéseknek, ezért megfázás, nátha, torokgyulladás, légcső- és tüdőpanaszok esetén érdemes az antibiotikumos kezelés kiegészítésére alkalmazni. Az erdei méz ajánlott fogyasztási mennyisége általánosságban napi 4-5 evőkanálnyira tehető. Kenyérre kenve, vagy önmagában javallott fogyasztani, sütéshez és főzéshez való felhasználása azonban nem ajánlott.


 

Cikkek az Aptiterápia menüpontból:

 

Méhméreg

A méz mellett a többi méhészeti terméket kevésbé ismerjük és használjuk hazánkban..

Mézharmat

A mézharmat egy cukortartalmú kiválasztási termék, amit különféle félfedeles szárnyúak..

Virágpor

A virágos növények pollennel szaporodnak. A pollen nagyon pici, mikroszkopikus méretű..

Propolisz

A propolisz egy görög eredetű szó, melynek jelentése a város előtt. Nevét azért kapta..

Méz

Ismerkedjen meg minőségi magyar termelői mézeinkkel és a mézfogyasztás hatásaival..

Méhviasz

Ez a viaszanyag nagyon rugalmas, amit a méhek a lépek építésénél használnák és állítanak elő..

Érdekességek

A méz jótékony hatásai az emberi szervezetre, tévhitek és igazságok a mézről..

Egyéb

A méz rendszeres fogyasztása elősegíti a vérképződést, gyarapítja a vérképző sejteket..

Méhpempő

Az utóbbi időben fellendült a méhpempő iránti kereslet, felhasználási területe folyamatosan..

A kosár jelenleg üres.

© 2016 Pimpinella.hu • Okos legyen, mézet egyen!