PIMPINELLA

Méz

Ismerkedjen meg minőségi magyar termelői mézeinkkel és a mézfogyasztás hatásaival..

Tudtad?!
A méz nem csak belsőleg, hanem külsőleg is alkalmazható!!!
Kiválóan gyógyítja a bőr sérüléseit, égési sérülésekre is használható (például napozás után). Borogatásnak, pakolásnak is kiváló, fürdővízbe rakva is gyógyulhatsz, szépülhetsz tőle.

Tudtad?!
A méhek tánccal (is) kommunikálnak egymással. Táncukkal tudatják társaikkal a nektár, a virágpor, illetve a víz lelőhelyeit, annak irányát, távolságát sőt még a mennyiségét és minőségét is. Ezek a táncok alapvetően két típusba sorolhatók: rezgőtánc és körtánc. A tánc nem genetikus, hanem tanult és eltérő lehet a különböző méhfajoknál.
A méhtánccal kapcsolatos vizsgálataiért Karl von Frisch osztrák etológus 1973-ban Nobel-díjban részesült.

Tudtad?!
A méz mindkét nem esetében fokozza a termékenységet. Férfiaknál növeli a spermaszámot és a spermiumok élénkségét, nőknél pedig segíti a teherbeesést. Ez a pozitív hatása már nagyon régóta ismert, nézzük csak az esküvő utáni mézes-hetek kifejezést, mely sok nyelvben tartalmazza a méz szót: honey-moon (angol), Lune de miel (francia), Honigmond (német), Luna de miel (spanyol) stb.
A termékenységre más méhészeti termékek (propolisz, méhpempő, virágpor) is pozitív hatást gyakorolnak.

Tudtad?!
Apiterápiának hívják a méhészeti termékekkel történő gyógyítást. Apiterápia – Gyógyító méhek
A méz mellett a többi méhészeti terméket kevésbé ismerjük és használjuk Magyarországon. A keleti orvostudomány viszont már régóta hasznosítja ezeket az anyagokat. A méhészeti termékek jótékony hatása már több, mint ötezer éve ismert. Használatukban Magyarország jócskán le van maradva. Az apiterápia szó az apis (méh) és terápia (gyógyítás) szavak összetétele. Jelentése a méhek által termelt anyagok gyógyító célú felhasználása. Ennek szakértői az apiterapeuták.
A méhészeti termékek sok olyan anyagot tartalmaznak, mely az emberi szervezet működéséhez létfontosságú. Koncentráltan tartalmazzák a növényi drogok hatóanyagait a méhek enzimjeivel, hormonjaival, anyagcseretermékeivel keverve. Alkalmazásuk segít az egészségmegőrzésben, elősegíti az immunrendszer erősítését. És hogy melyek ezek a termékek? A legismertebb a méz, de ezen kívül ide soroljuk a propoliszt, a virágport, a méhmérget, a méhviaszt és a méhpempőt. Gyakorlatilag a kaptárból kikerülő anyagok mindegyike jó hatással van egészségünkre.

Tudtad?!
A méz nagyon sok kozmetikum alkotórésze, de önmagában is alkalmazható pl. arcpakolásként. Puhítja a bőrt, regenerálja a sejteket, táplálja a felső sejtréteget. Kiválóan hidratál és hatékony napozás után is. Használata egyszerű. Vékony rétegben kenjük a kezelendő bőrfelületre és 10-15 perc után mossuk le.

Tudtad?!
A méz bizonyítottan többféle gyógyító hatással rendelkezik, ugyanis a méhek megőrzik az összes jó tulajdonságát annak a növénynek, amelyből származik. Így például a hársméz nyugtató hatású, az akácméz méregtelenít, a gesztenyeméz gyógyítja a visszeres problémákat. Külsőleg alkalmazva segíti a sebgyógyulást.

Tudtad?!
A méz sosem romlik meg. A méz azon kevés élelmiszerek egyike, mely természetes állapotában sosem romlik meg. Nemcsak fogyasztani lehet még hosszú idő után is, hanem megtartja gyógyító tulajdonságait is.

Tudtad?!
A méz sosem romlik meg, amely több tényezőnek köszönhető. Egyrészt magas cukortartalmának és savas kémhatásának (pH 5,5), másrészt pedig a méhek gyomrában található glükóz-oxidáz enzimnek. Ez az enzim a nektárral keveredve glükózból hidrogén-peroxidot és glükonsavat képez. A hidrogén-peroxid az, amely nem engedi elszaporodni a kórokozókat.

Tudtad?!
A méz kiválóan pótolja a cukrot. Sütéshez, főzéshez egyaránt használhatjuk, valamint kávénkat, teánkat is édesíthetjük vele. Mivel a méz édesebb a cukornál, kisebb mennyiség is elég belőle. Túlhevíteni, forralni nem szabad, mert károsodnak a benne lévő értékes anyagok.

Tudtad?!
Mézharmat nem a virágok nektárjából készül, hanem a fák levelein található rovarok (levéltetvek, levélbolhák, kabócák és más félfedelesszárnyúak) állítják elő. Ezek a rovarok növényi nedveket szívogatnak és több nedvességet vesznek fel, mint amire szükségük van. A felesleget mézharmat formájában adják le. Ezt gyűjtik össze a méhek a levelekről és ez adja az alapját pl. az erdeiméznek, fenyőméznek.

Cikkek az Aptiterápia menüpontból:

 

Méhviasz

Ez a viaszanyag nagyon rugalmas, amit a méhek a lépek építésénél használnák és állítanak elő..

Egyéb

A méz rendszeres fogyasztása elősegíti a vérképződést, gyarapítja a vérképző sejteket..

Virágpor

A virágos növények pollennel szaporodnak. A pollen nagyon pici, mikroszkopikus méretű..

Érdekességek

A méz jótékony hatásai az emberi szervezetre, tévhitek és igazságok a mézről..

Mézharmat

A mézharmat egy cukortartalmú kiválasztási termék, amit különféle félfedeles szárnyúak..

Méz

Ismerkedjen meg minőségi magyar termelői mézeinkkel és a mézfogyasztás hatásaival..

Propolisz

A propolisz egy görög eredetű szó, melynek jelentése a város előtt. Nevét azért kapta..

Méhpempő

Az utóbbi időben fellendült a méhpempő iránti kereslet, felhasználási területe folyamatosan..

Méhméreg

A méz mellett a többi méhészeti terméket kevésbé ismerjük és használjuk hazánkban..

A kosár jelenleg üres.

© 2016 Pimpinella.hu • Okos legyen, mézet egyen!